Log på

Forfalsket medicin skal spores og stoppes


Lovændring skal sætte en stopper for forfalsket medicin i den legale distributionskæde.

Forfalsket medicin får nu endnu sværere ved at komme ind i det legale distributionssystem. Folketinget har netop vedtaget en lovændring i lægemiddelloven, som stiller krav om, at lægemiddelvirksomhederne opretter et datalagringssystem og en organisation, som skal drive systemet.

”Selvom der sjældent kommer falsk medicin ud til patienter igennem den almindelige, legale distributionskæde i Danmark, er lovændringen et skridt nærmere et system, hvor man helt eliminerer den forfalskede medicin,” siger Mikkel Møller Rasmussen, konsulent hos Lægemiddelindustriforeningen.

I Danmark er lægemiddelvirksomhederne godt i gang med etablering af organisationen. Navnet er DMVO – Dansk Medicin Verifikation Organisation, og Lif har været tovholder på arbejdet med at stifte organisationen. 

DMVO’en skal sikre implementering af nye stregkoder – såkaldte 2D-matrix – på medicinpakker, samt at alle led i distributionskæden kan aflæse stregkoderne og undersøge hver medicinpakkes ægthed. 

”Med den nye stregkodemærkning bliver det endnu sværere at få forfalsket medicin ind i det legale system både i Danmark og i andre EU-lande. Dermed vil patienterne være endnu mere sikre, når de køber medicin på apoteket, samtidig med at virksomhederne bliver mere sikre på, at deres godkendte medicin ikke er udskiftet med falsk medicin undervejs i distributionskæden,” siger Mikkel Møller Rasmussen.

Organisationen har indgået en aftale med en it-leverandør, der er godt i gang med at etablere det danske system. 

”Der foreligger et stort arbejde, inden reglerne træder i kraft om lidt under to år. Arbejdet inkluderer ændringer i alle dele i forsyningskæden, lige fra virksomhedernes produktionsanlæg over fragt og distribution til apoteksudleveringen. Dette arbejde er forankret i DMVO, hvor alle interressenter er repræsenteret,” fortæller Mikkel Møller Rasmussen.

Loven er vedtaget på baggrund af en EU-forordning og kræves dermed pålagt alle EU-lande. Dermed vil europæiske systemer sammen arbejde mod falsk medicin. Loven træder i kraft den 9. februar 2019.


 Kontakt web part - en kontaktperson smal

Kontakt

Mikkel Møller Rasmussen
Tlf +45 3915 0933

Chefkonsulent - Godkendelse, sikkerhed og forfalskede lægemidler​

mmr@lif.dk