Log på

Flere vil vaccineres, hvis lægen anbefaler


Danskerne vil gerne forebygge sygdomme gennem vaccination. Lægerne er den primære informationskilde, når det handler om forebyggelse, og hver anden dansker vil lade sig vaccinere, hvis deres læge anbefaler det.


Skridtet fra at tilegne sig information om vacciner og til at blive vaccineret er stort. Hvis der skal forebygges mere, skal der mere information om vacciner fra lægernes side. Hvis lægen aktivt anbefaler patienter at lade sig vaccinere, vil 55 procent af danskerne i højere grad blive vaccineret end de gør i dag. 60 procent siger endvidere, at de vil lade sig vaccinere, hvis de er i en særlig risikogruppe – eller blev gjort opmærksom på, at de er det.


Lægerne er danskernes primære informationskilde til viden om vacciner. 44 procent af danskerne siger, at det er hos lægen, de søger informationen, viser tal fra en Lif-undersøgelse foretaget af YouGov. Det tal glæder både Sundhedsstyrelsen og de praktiserende læger, da det er vigtigt, at danskerne får en kvalificeret faglig rådgivning.

"Jeg er rigtig glad for, at danskerne søger den primære rådgivning hos lægerne. Især når sociale medier, internettet og medierne også fylder i deres bevidsthed. Vi er den faglige modvægt til diskussionerne, der kan køre af sporet," fortæller praktiserende læge Birgitte Ries Møller, der også er bestyrelsesmedlem hos Praktiserende Lægers Organisation (PLO).

26 procent af danskerne har internettet som den primære kilde, mens 22 procent siger, at medierne er den primære.

Følg op hos lægen
I Sundhedsstyrelsen understreger de vigtigheden af at følge ens egen research op med en samtale hos lægen.

"Det er naturligt, at man starter et sted, og finder den information, der er lettilgængelig. Når man har fundet den viden, skal man tage den med til lægen," fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

At folk søger information forud for samtale med lægen, fremhæver hun som en positiv tilgang til egen sundhed.

"Det er bare vigtigt at følge op med faglig sparring," siger hun.

Unge savner information
Hver tredje dansker savner information om vacciner og vaccination. Men for unge i alderen 18-34 er det næsten hver anden.


"Vores ansvar er at informere om de vacciner, der ligger i vaccinationsprogrammerne. Hvis danskerne har brug for rådgivning om andre vacciner, skal de finde informationen andre steder. Hvis det eksempelvis er om rejsevacciner, skal de have informationen på en rejsevaccineklinik. Er det andre, kan egen læge eller speciallæge informere yderligere," siger Bolette Søborg.


Kontakt

Anne Cathrine Schjøtt
Tlf +45 22 32 90 99

Pressekonsulent

acs@lif.dk